niedziela, 21 października 2012

Sweet delicious

Dzisiaj dla was mój ukochany deser.
Zawsze smakuje wyśmienicie i nie zdarzyło mi się, abym go zrobiła i nie skosztowała.

Mowa o deserze PANNA COTTA.

Jest wiele sposobów na jej podanie. Z marmoladą, owocami, karmelem, orzechami, czekoladą itp.

Ja kocham Panna Cotte z truskawkowo-cytrynowym sosem.



Składniki :

  • 600ml śmietany kremówki 30-36%
  • 60g cukru
  • 1 laska wanili lub 15g cukru z prawdziwą wanilią
  • 3 płatki żelatyny (3 łyżeczki)

Sos :
  • 150g truskawek
  • sok z 1/2 cytryny
  • 50g cukru
  • 10g cukru waniliowego

Przepis :

     Jeśli używasz płatków żelatyny, najpierw zalej je 4 łyżkami zimnej wody i odstaw aż zmięknie. Ale jeśli używasz sypkiej żelatyny, zalej ją 4 łyżkami ciepłej wody mieszaj aż żelatyna się rozpuści.

     Śmietanę, cukier i laskę wanilii (lub cukier z prawdziwą wanilią) gotuj na małym ogniu cały czas mieszając. Dodaj żelatynę i mieszaj, aż żelatyna całkowicie się rozpuści.

     Foremki wysmarować olejem (ja używam silikonowej formy do muffinów). Przelać masę do foremek i wstawić do lodówki na 4 godziny.

     Zmiksować truskawki z sokiem z cytryny, cukrem i cukrem waniliowym. Schłodzić.

     Panna Cotty wyjąć z foremek i polać sosem. Można udekorować świeżymi truskawkami i listkami mięty.


Today I have for you my favourite dessert.
It always tastes delicious and I simply can't help myself from eating it.
The dessert is called PANNA COTTA.
There are a lot of different ways to serve this dessert. For example with marmalade, fruit, caramel, nuts, chocolate, etc.
Personally I love Panna Cotta with a strawberry - lemon sauce.

Ingredients:
  • 20 oz of 30-36% cream
  • 2 oz sugar
  • 1 vanilla pod or 0,5 oz sugar with real vanilla
  • 3 gelatine leaves (or 3 tsp gelatine)
Sauce:
  • 5 oz of strawberries
  • 0,5 lemon (juice)
  • 1,5 oz sugar
  • 0,5 oz vanilla sugar
Recipe:

     If you are using gelatine leaves, first you have to put them in 4 tbs of cold water and put them aside until they soften. But If you are using loose gelatine, first you have to put them in 4 tbs of warm water and stir until the gelatine dissolves. 
     Boil the cream, sugar and vanilla pod (or vanilla sugar) for a while on a small heat, while stirring all the time. Add gelatine and stir until the gelatine dissolves. 

     Butter the cake tins (I use a silicone bakeware for muffins). Pour the mixture to the cake tins and put them in the fridge for 4 hours.

     Mix the strawberries with lemon juice, sugar and vanilla sugar. Cool down the mixture. 
     Take the Panna Cottas out of the cake tins and pour the sauce over them. You can decorate the dessert with fresh strawberries and mint leafs.






A wy lubicie deser Panna Cotta ? 

Are you like Panna Cotta ? 



     A w najbliższym czasie może uda mi się dla was zrobić jakieś nowe makijaże, gdyż mój fotograf ma do przetestowania specjalny obiektyw jak to określił "pod oczy" :) Trzymajcie kciuki!

     In the nearest future, maybe I will make some new make-ups, because my photographer have a special lens for a test, how to say "For eye" :) You keep one's fingers crossed.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Aby skomentować jako użytkownik nie posiadający profilu Google, wybierz w opcji "Komentarz jako" : Nazwa/adres URL :)